Aventurile unei cărţi: "Poftă de poveşti"

Aventurile unei cărţi: "Poftă de poveşti" />

14.02.2019

Din culise

Aventurile unei cărţi: "Poftă de poveşti"

Totul a început în anul 2013, când Luminiţa Alexandru a scris poveştile cu Fintifliuşcă, Mazui Măzărui şi Uriaşul Barbă-Cot. Împreună cu ilustratoarea Anda Ansheen a pregătit o carte amuzantă, ilustrată apetisant, bogată în legume, fructe şi sfaturi bune.

În scurt timp, Luminiţa a avut mai multe discuţii cu edituri autohtone mari, însă proiectul nu părea a fi o prioritate pentru nimeni. Printre răspunsurile primite au fost: “aceasta carte este prea educativă – nu credem că se va vinde foarte bine” şi “ e foarte interesant proiectul acestei colecţii, însă trebuie să aştepte până la publicarea celor 300 de licenţe internaţionale”. Mitul autorilor români care nu se pot ridica la nivelul titlurilor străine bântuia peste tot. Aşadar, în 2014 nu a mai avut loc nicio întâlnire concretă cu editurile respective, pe motiv că “suntem ocupaţi cu târgul de carte X sau Z”.

Nu e se poate în România? Se poate în America!

Când totul părea un eşec, cineva a avut ideea de a o publica în altă ţară, în limba engleză, dacă la noi este atât de complicat. Pentru ca lucrurile să se facă perfect, cu traducător şi editori nativi, un grup de părinţi de la grădiniţa Montessano au făcut donaţii şi, în scurt timp, în decembrie 2014, cartea a fost tipărită în Charleston şi lansată global prin reţeaua internaţională online Amazon, alte reţele, precum şi în librăriile independente din SUA şi alte ţări. (Pentru a fi primită şi recenzată obiectiv, cot la cot cu restul titlurilor din piaţa americană de carte, Luminiţa a decis ca numele său de pe coperta cărţii să fie Lil L. Alexander.)

Premii neaşteptate, recenzii excelente

Spre marea uimire a autoarei şi a ilustratoarei, Yummy Stories a câştigat în următoarele luni mai multe premii internaţionale (Winner - Beverly Hills Book Awards – Picture Books Ages 4-8, Gold Award – Mom’s Choice Award, Silver Medal – Readers’ Favorite, Beverly Hills Book Award for Children’s Inspirational) şi a beneficiat de recenzii pozitive din partea mai multor critici literari, profesori şi cititori, bloggeri şi chiar elevi (This Kid Reviews Books) din SUA. A ajuns chiar şi la Miami Book Fair, în 2015. În scurt timp, cărţii i s-a alăturat şi un audiobook, distribuit global.

Poftă de poveşti

Se naşte o nouă editură

Până la urmă, cartea a reuşit să apară şi pe piaţa din România în 2015, graţie unui contract cu o editură autohtonă, însă după primele două tiraje Luminiţa a decis că această colecţie trebuie să continue în ritmul său propriu, liberă, să se dezvolte independent de planurile editoriale şi de marketing ale unora sau altora, mai mult sau mai puţin inspirate. Uite-aşa a apărut Editura Copilul Verde. Aceasta nu este defel o editură convenţională, ci un grup mic şi prolific de creatori (cu studii de pedagogie, psihologie, artă, actorie şi experienţă muzicală). Creaţiile acestui grup sunt „altfel” şi au câştigat într-un timp foarte scurt un public fidel.

Această editură nu ar fi apărut niciodată dacă manuscrisul celebrei “Poftă de poveşti”, aflată deja la cea de a patra ediţie, ar fi fost băgat în seamă la timp şi dacă vreun mare editor i-ar fi ghicit potenţialul. Însă Luminiţa a crezut în puterea acestei cărţi, nu a avut răbdare “să stea la coadă” şi a ştiut că este doar începutul unui drum lung şi minunat. Experienţa americană (cartea descurcându-se bine de una singură, fără o companie de PR şi fără buget), a generat curaj şi energie pozitivă. Astăzi, ideile şi conceptele pot prinde viaţă în doar câteva săptămâni sau luni. fără a aştepta prin sertare ani la rândul.

Mulţumim, “Poftă de poveşti” – TU ai făcut totul posibil!