Recenzii BARBAZUC, MAGICIANUL CUVINTELOR

Recenzii BARBAZUC, MAGICIANUL CUVINTELOR />

Am rugat şase specialişti din domeniul ştiinţelor educaţiei, literaturii şi design-ului grafic să evalueze obiectiv setul „Barbazuc, magicianul cuvintelor".  Iată părerea lor.

Un model perfect de Resursă Educaţională Deschisă

„Se spune că era odată un împărat din Orientul îndepărtat care avea alergie la culoarea verde și, neavând ce pierde, cu glas aspru, a cerut supușilor să vopsească totul în albastru. Casele, drumurile, plantele din glastre, toate deveniseră albastre, iar pentru supușii împăratului, din senin, viața devenise un chin. Atunci, pe șest, a venit un înțelept din Vest, care, citind el în aștri, i-a dăruit împăratului niște ochelari albaștri... Morala: nu poți schimba lumea, dar îți poți schimba atitudinea și modul în care o privești!

Luminița Alexandru, asemenea acelui înțelept din Vest, prin personajul Barbazuc, magicianul cuvintelor, și ajutoarele acestuia, ne propune schimbarea lumii prin alegerea cuvintelor pe care le folosim în relațiile cu cei de lângă noi. În căutarea de soluții pentru a muta munții, Barbazuc descoperă că, în lumea de azi, inundată „de vorbe grele pentru care nu există umbrele“, „se poate rezolva situația folosind EDUCAȚIA“.

Atunci când primești o sarcină de lucru, rezolvarea ei ține de două lucruri: de cât de valoroasă este pentru tine și de cât de clar îți este ceea ce ai de făcut. Dacă aș fi citit această carte în 2010 când împreună cu profesori universitari din Italia și Grecia am organizat primul program european de master în pedagogia non-violenței, „Metode socio-active de combatere a bullyismului din școală“, sub egida Universității din Padova, aș fi avut un model perfect pentru a le arăta celor zece masteranzi din România ce înseamnă o Resursă Educațională Deschisă, concept necunoscut la acea vreme în pedagogia românească.

O resursă excelentă pentru mai multe materii școlare

„Barbazuc, magicianul cuvintelor“ este o resursă pentru orice părinte sau învățător care lucrează cu copii aflați în perioada de trecere de la fantezie la imaginație și a dezvoltării gândirii abstracte. În timp ce fantezia e o modalitate de realizare a unor dorințe neîmplinite, imaginația e o funcție a intelectului care pune copilul în contact cu întreg universul.

Destinată, în special, dezvoltării deprinderii de citire răspunzând nevoilor vârstei imaginației, cartea e o resursă excelentă pentru toate celelalte materii școlare, de la Dezvoltarea personală, la Cunoașterea mediului, prin faptul că ajută la formarea atitudinilor și percepțiilor pozitive față de învățare. Așa cum nu poți să dansezi sau să joci fotbal pe arătură, tot astfel nu poți învăța dacă terenul, adică dispozițiile mentale care sunt înscrise în urzeala minții, în subconștient, nu este netezit pentru a permite jocul gândirii și imaginației.

„Barbazuc, magicianul cuvintelor“ nu e doar o carte ca celelalte, ci una care le oferă copiilor posibilitatea să interacționeze cu personajele printr-o multitudine de alte căi: un caiet special, un album audio cu expresii şi proverbe traduse de Barbazuc, un canal video. Copiii pot, astfel, să intre ei înșiși în poveste.

Ce să mai zic... îmi place acest Barbazuc, personaj plin de haz, că-mi vine să-l țuc și pe barbă și pe obraz!”

prof. univ. dr. Marcel Căpraru, preşedinte Asociaţia Alternative Pedagogice

— în curând, mai multe recenzii —