Recenzii BARBAZUC, MAGICIANUL CUVINTELOR

Recenzii BARBAZUC, MAGICIANUL CUVINTELOR />

Am rugat şase specialişti din domeniul ştiinţelor educaţiei, literaturii şi design-ului grafic să evalueze obiectiv setul „Barbazuc, magicianul cuvintelor".  Iată părerile lor:

Un model perfect de Resursă Educaţională Deschisă

„Se spune că era odată un împărat din Orientul îndepărtat care avea alergie la culoarea verde și, neavând ce pierde, cu glas aspru, a cerut supușilor să vopsească totul în albastru. Casele, drumurile, plantele din glastre, toate deveniseră albastre, iar pentru supușii împăratului, din senin, viața devenise un chin. Atunci, pe șest, a venit un înțelept din Vest, care, citind el în aștri, i-a dăruit împăratului niște ochelari albaștri... Morala: nu poți schimba lumea, dar îți poți schimba atitudinea și modul în care o privești!

Luminița Alexandru, asemenea acelui înțelept din Vest, prin personajul Barbazuc, magicianul cuvintelor, și ajutoarele acestuia, ne propune schimbarea lumii prin alegerea cuvintelor pe care le folosim în relațiile cu cei de lângă noi. În căutarea de soluții pentru a muta munții, Barbazuc descoperă că, în lumea de azi, inundată „de vorbe grele pentru care nu există umbrele“, „se poate rezolva situația folosind EDUCAȚIA“.

Atunci când primești o sarcină de lucru, rezolvarea ei ține de două lucruri: de cât de valoroasă este pentru tine și de cât de clar îți este ceea ce ai de făcut. Dacă aș fi citit această carte în 2010 când împreună cu profesori universitari din Italia și Grecia am organizat primul program european de master în pedagogia non-violenței, „Metode socio-active de combatere a bullyismului din școală“, sub egida Universității din Padova, aș fi avut un model perfect pentru a le arăta celor zece masteranzi din România ce înseamnă o Resursă Educațională Deschisă, concept necunoscut la acea vreme în pedagogia românească.


O resursă excelentă pentru mai multe materii școlare

„Barbazuc, magicianul cuvintelor“ este o resursă pentru orice părinte sau învățător care lucrează cu copii aflați în perioada de trecere de la fantezie la imaginație și a dezvoltării gândirii abstracte. În timp ce fantezia e o modalitate de realizare a unor dorințe neîmplinite, imaginația e o funcție a intelectului care pune copilul în contact cu întreg universul.

Destinată, în special, dezvoltării deprinderii de citire răspunzând nevoilor vârstei imaginației, cartea e o resursă excelentă pentru toate celelalte materii școlare, de la Dezvoltarea personală, la Cunoașterea mediului, prin faptul că ajută la formarea atitudinilor și percepțiilor pozitive față de învățare. Așa cum nu poți să dansezi sau să joci fotbal pe arătură, tot astfel nu poți învăța dacă terenul, adică dispozițiile mentale care sunt înscrise în urzeala minții, în subconștient, nu este netezit pentru a permite jocul gândirii și imaginației.

„Barbazuc, magicianul cuvintelor“ nu e doar o carte ca celelalte, ci una care le oferă copiilor posibilitatea să interacționeze cu personajele şi pe alte alte căi: un caiet special, un album audio cu expresii şi proverbe traduse de Barbazuc. Copiii pot, astfel, să intre ei înșiși în poveste.

Ce să mai zic... îmi place acest Barbazuc, personaj plin de haz, că-mi vine să-l țuc și pe barbă, și pe obraz!”

prof. univ. dr. Marcel Căpraru — preşedinte Asociaţia Alternative Pedagogice

Barbazuc — un punct important de reper în educația non-formală

Barbazuc nu este un magician ca oricare altul. El este cel mai cel dintre magicieni pentru că el crede în puterea cuvintelor. Sunt sigură că Barbazuc va deveni personajul copilăriei prichindeilor de azi și, cred, un punct important de reper în educația non-formală. Nu numai pentru că prozatoarea Luminița Alexandru a ales ritmul și rima care ajută reținerea multor structuri din carte, ci, mai ales, pentru că mesajul cărții este unul profund, conștient și modelator pentru comportamentul copiilor. 

Frumusețea lumii lui Barbazuc se derulează la fiecare lectură și mai puternic. Devenim, pagină după pagină, ajutorul magicianului Barbazuc, cel care vrea lumea mai bună și mai generoasă pentru noi toți. Sper că pe acest magician vom ajunge să îl purtăm cu toții în noi.

profesor Cristina Licuță — fondator Centrul educațional Next Step, Brașov 

Această carte nu trebuie ratată

Luminiţa Alexandru născoceşte povești ce sunt instrumente puternice de învățare prin joacă şi surse de îmbogățire a competențelor verbale. Scrierile sale au subiecte captivante, personaje amuzante, ajută la dezvoltarea abilităţilor de gândire logică, încurajează creativitatea și stimulează imaginația. În această nouă carte, creată în tandem cu ilustratoarea Anda Ansheen, descoperim o lume plină de mister și aventură, din care învățăm cu toții să ne hrănim cu cuvinte frumoase, pozitive, să fim mai fericiți, pentru a putea construi un viitor mai optimist.

Și pentru că mintea copiilor noștri este asemenea unei grădini, putem să-i învățăm mai uşor cum să nu mai cultive gânduri negative și să planteze gânduri şi cuvinte pozitive — nu trebuie decât să le facem cunoștință cu magicianul uituc al vremurilor noastre, personajul Barbazuc. El deține, se pare, puterea cuvintelor. „Barbazuc, magicianul cuvintelor“ este o carte pentru şcolari, dar şi pentru părinţi, care nu trebuie ratată!

Melania Rădulescu — profesor învăţământ primar 

Un concept educaţional performant

Copiii sunt învăţaţi să folosească la nevoie „cuvintele magice“ (care fac minuni atunci când sunt rostite): te rog, mulţumesc, iartă-mă... Dar cum a apărut această magie a cuvintelor? Şi cum putem afla mai multe cuvinte magice? Cum putem ajunge la sursa inepuizabilă a acestei magii? Răspunsul se găseşte în noua carte scrisă de Luminiţa Alexandru şi ilustrată de Anda Ansheen. 

Luminiţa îşi scrie cărţile în contact direct cu copiii, cu care lucrează în cadrul unuia dintre cele mai performante concepte educaţionale de la noi, Copilul Verde. Fiecare carte a celor două creatoare a fost best seller şi a educat cu subtilitate şi spirit ludic mai multe promoţii de copii. Este ceea ce va face – sunt sigur – şi „Barbazuc, magicianul cuvintelor“.

Florin Dumitrescu — scriitor şi publicist

O carte unică, fermecătoare și foarte utilă 

Barbazuc, — memorați acest nume!, este un personaj dintr-o carte care va ocupa un loc important în literatura contemporană pentru copii. Iată, există oameni care știu să-i modeleze și să-i stimuleze pe cei mici în sensul cel mai pur al formării valorilor etice. Luminița Alexandru a găsit calea optimă să facă să vibreze un subiect ce ne interesează în cel mai înalt grad în această epocă: Educația.

Firul poveștii este captivant, alegerea narațiunii punctată de rime dă un ton de muzicalitate aparte, umorul fin nu lipsește, iar întregul conținut este o mare reușită. În completare, Anda Ansheen a tradus vizual universul cuvintelor în minunate desene, lucrate cu minuțiozitate și cu o înțelegere deplină a sensului și scopului. A rezultat o carte unică, fermecătoare și foarte utilă. 

Mi-aș dori foarte mult ca subiectele manualelor de educație să nu mai ajungă pe mâna celor ce nu au habar nici de a lucra cu cuvintele, nici de a construi imagini pentru spațiul unic al sufletului de copil. Sunt mulți oameni talentați, pasionați de subiect și instruiți anume pentru acest lucru. Iar Luminița și Anda fac parte dintre cei mai buni. 
Drum bun, Barbazuc, printre copii!

Cristina Topolski — arhitect şi graphic designer

O lectură minunată, magică și amuzantă

Ca un Hobbit rătăcit pe tărâmul lui Harry Potter, așa m-am simțit citind cartea aceasta minunată pentru copii. Nu știu de ce am plecat cu gândul și către Peter Pan (poate că lectura a trezit copilul din mine?). Iar numele motanului: Bagheru! Dintr-o dată am derulat, pe repede înainte, minunata „Carte a Junglei“!

„Barbazuc, magicianul cuvintelor“ nu fură din operele sus-amintite, dimpotrivă, este foarte originală, dar mă face să cred că orice copil o va iubi, așa cum am iubit noi poveștile copilăriei noastre! E interesantă tușa personală a autoarei, proza în rime, ceea ce cred că place mai ales copiilor mai mici. Dar, dacă-mi place mie, pesemne că și copiilor mai mari, nu? 

Această carte cu ilustraţii fermecătoare este o lectură minunată, magică și amuzantă, plină de pilde pentru cei mici și mari. Personajul Barbazuc este încântător! Nu puteam să-mi doresc un personaj mai frumos și care să mi se potrivească mai bine! Am dat viață acestui personaj și am compus muzica albumului de parcă le știam de muuuultă vreme! O singură problemă am: de când am compus cântecelul de la începutul albumului, nu mă mai opresc din fredonat „Eu sunt Barbazuuuuc / proverbele ți le traduuuuc”.

Cristian Ionescu — profesor, cantautor, voice actor, interpretul lui Barbazuc