Glosar

În paginile acestui site întâlneşti diferiţi termeni referitori la finisarea cărţilor sau la înregistrări audio-video. Dacă unii nu îţi sunt familiari, găseşti mai jos explicaţiile.

CD / DVD / USB

Medii optice: CD-uri şi DVD-uri pe care se stochează informaţii (de ex. muzică, poveşti); procedeul de înregistrare şi redare se bazează pe utilizarea unui fascicul de lumină laser focalizat.
CD: disc compact/compact disc creat iniţial pentru a stoca înregistrări audio. Spre deosebire de discurile vinyl, CD-urile sunt înregistrate pe o singură faţă.
Varietăţi de CD: CD-ROM  (disc pentru date, nemodificabil – read-only memory); CDA – CD audio; CD-R – CD recordable (înregistrabile, o singură dată); CD-RW (CD-uri care pot fi înregistrate de mai multe ori; re-writable).
DVD:  Digital Video Disc sau Digital Versatile Disc; mediu de stocare optic, succesor al CD-ului, cu o capacitate de aproape 7 ori mai mare; modul de scriere a informației pe disc este diferit. DVD-R: (DVD înregistrabil de către utilizator, o singură dată); DVD-RW: DVD înregistrabil de mai multe ori.
Viteza de citire sau scriere: "1x"= 1.35 MB/s (10.8 mbps).

CĂRŢI ŞI TIPĂRITURI

Forzaţ: foaie dublă de hârtie groasă, albă/colorată, care face legătura dintre blocul de carte/pagini și scoarțe. 
Carte broşată (softcover): carte în care colile/foile au fost legate împreună prin diferite tehnici (coasere/încleiere) şi ataşate de o copertă cu grosime de aproximativ 170-300g/mp, de regulă din carton. Coperta poate avea şi clape (clapete). Broşarea este cea mai populară metodă de finisare a cărţilor, cu un cost optim.
Carte cartonată (hardcover): carte cu coperţi rigide, mult mai groase decât la versiunile broşate, cu aspect superior şi durabilitate ridicată dar şi un cost mai mare, datorită procesului tehnologic. Cărţile cartonate conţin şi forzaţ. Uneori conţin şi supracopertă.
Carte spiralată (wire-o): carte cu file perforate în cotor, prinse împreună cu ajutorul unei spire din plastic sau metal. Poate fi deschisă la 180 de grade şi poate avea până la 340 de pagini (80g/mp).

NEOLOGISME / TERMENI SPECIALI

Edutaining CD: CD care face (în mod deosebit) educaţie prin distracţie, educă într-o manieră distractivă. Termenul “edutaining” este gerunziul verbului “to edutain” (a educa într-un mod distractiv).
Edutainment: formă de educaţie combinată cu divertisment (documentare speciale şi alte programe TV, unele cărţi sau CD-uri, jocuri, activităţi). Nu orice film, CD cu poveşti sau joc pentru PC se poate numi “edutainment” ci doar acele producţii cu rol educativ real, prezentate printr-un format creativ şi distractiv  care face învăţarea mai uşoară şi eficientă. Filmele de desene animate, spectacolele, CD-urile cu cântecele nu fac parte, de regulă, din această categorie.
Termenul edutainment a fost folosit pentru prima dată în 1984 de către compania Walt Disney pentru a descrie seria True Life Adventures. Ulterior, acest neologism a fost folosit pentru documentarele National Geographic (1973), în prezent fiind popular în SUA şi în mediul online.

Editura Copilul Verde este specializată în edutainment. Membrii echipei au dublă specializare, fiind atât scriitori / ilustratori / artişti, cât şi pedagogi sau psihologi. Cărţile şi CD-urile Copilul Verde sunt diferite de produsele editoriale standard, deoarece au un conţinut educativ mult mai mare. De exemplu, cărţile Copilul Verde nu sunt doar beletristică, ci instrumente de învăţare foarte eficiente.

Edutainer: o persoană (de regulă calificată, cu studii în domeniu) care desfăşoară, într-o formă distractivă, activităţi educative (de exemplu un educator care foloseşte artele într-un mod creativ si spectaculos, pentru a-i învăţa pe copii matematica sau gramatica). 


Această pagină va fi actualizată permanent. Te invităm să revii pentru mai multe informaţii.